Bab cukorbetegség
Tartalom
Főoldal » Betegségek » Cukorbetegség, pajzsmirigy, hormonok » Cukorbetegség » Jó hír a cukorbetegeknek Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a bab fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek, csökkenti a szívkoszorúér betegség kockázatát és javítja a glikémiás kontrollt. Ismert, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet. Ez az első olyan vizsgálat, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta.
Kiderült az is, hogy a zöldségfélék, különösen a hüvelyesek bab, borsó, lencse a vérnyomást is csökkentik, már napi gramm is hatásos volt.
A vérnyomás kontrollja azért is igen fontos a cukorbetegeknél, mert a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához.
A vizsgálatban 2. A vizsgálat kezdetén megmérték a vérnyomást, meghatározták a bab cukorbetegség értékeket, a vércukorszintet és az A1C hemoglobin szintet.
Ezután három hónapon keresztül a résztvevők egy része alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztott, és további egy csésze hüvelyes zöldséget evett, a többiek egészséges, rostdús étrenden éltek. A vizsgálat végén újra megmérték a fenti értékeket, és megállapították, hogy a rostdús ételeket fogyasztóknál javult a vérzsír, a vércukor és az A1C hemoglobin érték, a plusz zöldséges csoportban a vérnyomás is csökkent.
Kapcsolódó rovat:.