Cukor alkohol
Tartalom
Ez a közzétett változatellenőrizve : Pontosság Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez A D-szorbit, cukor alkohol cukoralkohol A cukoralkoholok más néven alditok vagy alditolok a szénhidrátok redukciójakor képződő polialkoholok többértékű alkoholok.
A folyamat során a cukrok oxocsoportja aldehid- vagy ketocsoport alakul alkoholos hidroxilcsoporttá. A cukoralkoholok színtelen kristályos vegyületek.
Szabó Lucia Módosítva:
Vízben jól, alkoholban kevésbé oldódnak, éterben oldhatatlanok. Számos cukoralkohol édes ízű.
A cukorra remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok, de mik ezek? Varga Dóra, a Budai Edonkrinközpont dietetikusa szerint a cukoralkohol neve igen megtévesztő, ugyanis a hagyományos értelemben vett cukorhoz, alkoholhoz nincs közük. A cukoralkoholok olyan többértékű alkoholok, melyek úgy jönnek létre, hogy szénhidrátokból vonnak el oxigént. Ezek az anyagok a természetben is előfordulnak, de mesterségesen is előállíthatók.
A természetben is megtalálható néhány cukor alkohol a növényekben, ezek a D-glucit vagy szorbita D- mannit és a D- galaktit vagy dulcit. Gyakorlati szempontból a szorbit a legfontosabb, amit édesítőszerként használnak.
Képződésük cukrokból[ szerkesztés ] A cukoralkoholok akkor képződnek, ha a monoszacharidok nyílt láncú alakjában található oxocsoportja aldehid- vagy ketocsoportja alkoholos hidroxilcsoporttá redukálódik.
A folyamat már enyhe reduktív behatáskor is lejátszódik.
Pinterest Egyes alkoholos italok meglehetősen sok cukrot tartalmazhatnak, ami megnehezítheti a megfelelő vércukorszint kontrollját. Amíg a napi többszöri inzulinadást használtam, vagy egy újabb adagot adtam be magamnak, vagy inkább nem ittam a barátaimmal. Az alkohol mellékhatásai a hipoglikémia tüneteit is elfedhetik. Inzulinpumpám lehetővé tette, hogy megigyak néhány pohár italt a barátaimmal úgy, hogy nem veszítem el a kontrollt.
A reakció során a cukor labilis kezelése vese tabletták diabetesben először felnyílik a szénhidrátok oldatában mindig megtalálható valamennyi nyílt láncú alakés megjelenik a cukor szabad oxocsoportja. A cukrok nátriumamalgámmal híg savas közegben, vagy katalitikus hidrogénezéssel redukálhatók.
Az aldózok reakciójakor a molekulában található aszimmetriacentrumok száma nem változik, de a ketózok redukciójakor új kiralitáscentrum alakul ki.
Ezért az aldózok redukciójakor csak egyféle cukoralkohol képződik például a D- glükózból csak D-szorbit, a D- mannózból csak D-mannita ketózok redukciójakor viszont két, egymással sztereoizomer cukoralkohol. A D- fruktóz redukciójakor például körülbelül egyforma mennyiségben keletkezik D-szorbit és D-mannit.
Ezek a vegyületek nem enantiomerek, mert csak egy a 2-es számú aszimmetriacentrumuk konfigurációjában különböznek. Az ilyen sztereoizomerpárokat epimereknek nevezik. Elnevezésük, csoportosításuk[ szerkesztés ] A cukoralkoholok különböző triviális neveket kaptak az alapján, hogy hány szénatomosak és milyenek bennük az aszimmetriacentrumuk konfigurációi.
Hozzáférés: