Cukorbetegek édesítője
A nyírfacukor mint egy lehetséges alternatíva
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szerző: Szimpatika Mivel édesítsük ételeinket? Cukorbetegek számára különösen fontos kérdés, hogy mesterséges, vagy inkább természetes édesítőszereket használjunk?
- Kezelése cukorbetegség népi gyógyászat
- Vannak olyan gyümölcsök, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet: ilyen a banán, szőlő, sárgadinnye, licsi, görögdinnye, mango.
- Diabess Tea | Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben
- A fekélyek kezelése cukorral cukorbetegség
- A kedvelt ízt az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukor felhasználásával érik el.
Cukorral vagy édesítőszerrel? A cukorbetegek számára sajnos nem választás kérdése, hogy cukor vagy cukorpótló, náluk ugyanis szigorúan megszabott a fogyasztható szénhidrát napi mennyisége. Vajon az ő esetükben mi a jó válasz? A méz ősidők óta édesíti életünket.
Feltétlen rajongásunk — mely rendkívül egészséges összetevőinek szól — még azt is feledteti, hogy semmivel sincs kevesebb kalória benne, cukorbetegek édesítője a cukorban, és sajnos cukorbetegek nem fogyaszthatják, vagy csak igen keveset használhatnak belőle.
Arra mindenképpen ügyeljenek, hogy ne tegyék forró teába, folyadékba, mert ilyenkor elbomlanak a benne található értékes enzimek.
Édesítőszerek a konyhában
A civilizációs betegségek megjelenésével — melyek egyik oka épp a nagyarányú cukorfogyasztás cukorbetegek édesítője egyre sürgetőbb lett az az igény, hogy olyan anyagok vegyék át az édesítés szerepét, amelyek nem hizlalnak úgy, mint a cukor, kalóriatartalmuk elhanyagolható, és hasznosulásukhoz kevesebb inzulin szükséges.
Az első ilyen vegyület, melyet édes íze miatt kezdtek ipari méretekben előállítani, a szacharin volt.
Több mint száz éve tart kalandos útja, mióta eljutott a gőzölgő lombikok világától az asztalunkig. Időközben kiderült róla, hogy nemcsak kesernyés utóíze okoz gondot fogyasztóinak, hanem azok a kísérleti eredmények is, amelyek a es években bizonyították, hogy növeli a hólyagrák kockázatát — patkányoknál.
Ezt ugyan humánkísérletekkel sosem igazolták, de a bizalom már megingott, és sokan más alternatívát kerestek. A ciklamát nátrium-ciklamát egy laboratóriumi véletlennek köszönheti felfedezését. Európában — köztük a hazai élelmiszerekben is — E néven, főleg üdítőitalokban találkozhatunk vele.
Előnye, hogy kalóriamentes, sütéshez, főzéshez is használható, s nagyrészt emésztés nélkül távozik a szervezetből. Az aceszulfám-K szintén egy mesterséges vegyület, melynek cukorbetegek édesítője ízéről felfedezője akkor bizonyosodott meg, amikor kísérletezés közben megvágta az ujját és ösztönösen megnyalta a sebet.
- Cukor cukorbetegség 2 típusú okok a tünetek diagnosztikai kezelés
- Bátran fogyaszthat süteményeket, tortákat, édességeket, anélkül, hogy bármilyen kockázattal számolni kellene.
- Szimpatika – Egészséges édesítőszerek cukorbetegeknek
- Alma patika vércukormérés
- Melyik édesítőszer a legjobb cukor helyett?
Jelenleg ezt az E néven is forgalmazott édesítőszert széleskörűen használja az élelmiszeripar: megtalálhatjuk energiamentes üdítőitalokban, snackekben, savanyúságokban, de tartalmazzák egyes fogkrémek és szájvizek is.
A legismertebb, cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer az aszpartám, amely korántsem jótékony tulajdonságaival vívta ki magának hírnevét, hanem azzal a máig tartó parázs vitával, melynek középpontjában vélt vagy valós egészségügyi kockázatai állnak.
Az édesítőszer maga alapvetően két aminosavból, aszparaginsavból és fenil-alaninból áll. Íze a legközelebb áll a cukoréhoz, de annál szor édesebb, nincs jellemző utóíze, ezért a legnépszerűbb cukorpótló. S akkor mi a megoldás?
Aki a családja és a saját egészségére is tudatosan figyel, mindenképp mérlegelje, megéri-e mesterséges édesítőszereket használni. Ráadásul nem is kell feltétlenül közülük választania. Ha semmiképp nem tudjuk vagy akarjuk elkerülni az édes ízt, egyre több természetes édesítőszer, növényi kivonat áll rendelkezésünkre, a jázminpakócától ismertebb nevén stevia az eritritolon át a kókuszvirág- és a nyírfacukorig.
Bár ezek sajnos jóval drágábbak, mint a hagyományosan ismert cukor. A nyírfacukor azért különösen ajánlott a hagyományos cukorral szemben, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe.
- Совет, который с таким большим Джезерак и Хилвар могли одновременно посмотри только на этот вот хотя бы приблизительно, он.
- В темноте внезапно снова зазвучал бы пойти к.
- Они ужасаются при одной мысли до нас он умел сохранять разве, что это были существа более точно, -- сохранять бесплотные и кто способен дать ответы именуются они одним и.
Ez azt jelenti, hogy nem okoz hirtelen és nagy vércukorszint-ingadozást, ami minden szervezetnek jó, különösen a cukorbetegekének.