Durumliszt cukorbetegeknek. Miért jobb mint a többi búza?
Tartalom
Endokrinológiai fogalmak Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának durumliszt cukorbetegeknek céljából.
A sütik az Ön böngészojében tárolódnak, segítségükkel tudunk személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani. A sütik beállítását Ön bármikor módosíthatja.
Miért jobb mint a többi búza?
Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Hogy mik azok, arról a teljesség igénye nélkül Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt. A fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása.
Hogy mik azok, arról a teljesség igénye nélkül Varga Dóraa Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt. Teljes kiőrlésű liszt Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában cukorbeteg milyen vakcinát kaphat teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba.
- Ez a 10 legjobb szénhidrát a cukorbetegeknek | Well&fit
- Tészták - Cukorbeteg - diabolt - Táplálkozz okosan!
- Rendszeresen mozog-e, sportol-e mit és mikor?
- Durum tésztát ehet cukorbeteg? ( kérdés)
- Cukorbetegek ételei
- Cukor cukorbetegség népi tünetek és kezelés
- Pedig nem csak nekik érdemes a durumbúza lisztből készült ételeket fogyasztaniuk, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészséges, és teljesértékű, kiegyensúlyozott táplálkozás.
Hogy mégis miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden annyiban, hogy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmi rost,- fehérje,- vitamin — és ásványi anyag tartalma a finomított termékekkel szemben.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, segít a kiegyensúlyozott vércukor értékek elérésében. Graham liszt A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek a szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják természetesen a megadott szénhidrát határokon belül.
Nyugi, nem kell egy életre száműznöd a szénhidrátot akkor sem, ha cukorbetegséggel diagnosztizáltak. Rendben, a cukros fánkot valóban elfelejtheted, de léteznek úgynevezett jó szénhidrátokamelyek részei egy egészséges, kiegyensúlyozott diétának. Fogyasztásuknak a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepük van. Fontos, hogy olyan komplex szénhidrátokat vegyünk magunkhoz, amelyek gazdagok rostban és fehérjében. Ezek ugyanis lassítják az emésztést és szénhidrátok felszívódását, ezáltal fogyasztásukkal elkerülhető a vércukorszint ingadozása.
Véletlenül se gondoljuk róla, hogy gluténmentes! Tönkölyliszt Magas fehérje, vitamin és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúzalisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők, a normál durumliszt cukorbetegeknek társaikhoz képest.
Bár lényegében bármely búzalisztből készült étel elkészítéséhez is tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat, ami nagyobb szemcsemérettel és korpatartalommal rendelkezik- mondja Varga Dóraa Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Zabliszt Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegényebb - röviden így lehetne jellemezni a zablisztet, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Fehérjében és zsírban gazdagabb a normál búzalisztnél, ezért lassabban is szívódik fel, így cukorbeteg és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Kiváló béta-glükán egyfajta élelmi rost forrásnak tekinthető a zab, amely elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését, és segítheti a fogyókúrát is.
Jól alkalmazható az ételek sűrítéséhez és sütemények készítéséhez.
Durumliszt Magas fehérjetartalmú búzaliszt, melynek bár nem kiemelkedő a rost tartalma, mégis ideális választás lehet cukorbetegek számára. Ennek oka, hogy a benne lévő keményítőt amilóz csak lassan tuja lebontani a szervezetünk, nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Elsősorban tészta készítésére alkalmas, durumliszt cukorbetegeknek cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.
Karácsony előtt dec. Elmondása szerint nagy szüksége volt rá, mert cukros és a keményszemű gabona lisztjéből készült kenyér és tészta nem emeli meg a vécukorszintjét. Ennek oka: A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.