Tartalomjegyzék

Első véradás

Mit kell tudni a véradásról? Véradáskor az önkéntesektől milliliter vért vesznek le egy speciális zsákba.

első véradás

Mindez térítésmentesen történik, a vért, illetve a belőle készített vérkészítményt pedig - leszámítva az irányított véradást - a donor számára ismeretlen beteg kapja meg. A vérplazma adása nem számít klasszikus értelemben vett véradásnak: a plazmaadás azon speciális véradási formák egyike, amely bizonyos gyógyszerek elkészítését segíti. A plazma gyűjtését nem első véradás a vérellátó, hanem erre berendezkedett plazmafereziscentrumok végzik.

Olyan jogszabályi előírás viszont van, hogy aki vérplazmát ad, évente egyszer teljes vért is kell adnia.

 • Kónya Judit Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól.
 • Mit kell tudnod a véradásról? | Edenred Magyarország
 • Kínai gyógyszerek a cukorbetegség kezelésében
 • Gyermekkori cukorbetegség megállapítása
 • A kezelés a cukorbetegség 2 típusú bab szárnyak
 • Amerikában a cukorbetegség kezelésében

Hogyan lehet vért adni? Ha első véradásról van szóakkor az önkéntest nyilvántartásba is veszik, míg ha ismert véradó jelentkezik, akkor a nyilvántartásból csak kinyomtatják az adatlapját. Ezt követően a donort kikérdezik, kérdőívet töltetnek ki vele.

első véradás

A kérdőív kitöltését orvosi vizsgálat követi, amelynek során megmérik a vérnyomást és meghatározzák a hemoglobinszintet ehhez elég az ujjbegyet megszúrni. Utóbbi egyrészt a donor miatt fontos, nehogy a véradás miatt legyen vérszegény, másrészt amiatt is, hogy garantálható legyen, hogy a levett vérből teljes értékű vérkészítmény állítható elő.

VTTV 2.évad/10. adás - Sallói Istvánnal

Első véradóknál a vérvétel első véradás megnézik a fő vércsoportot is. Ha a donor a véradási feltételeknek megfelel, akkor át kell mennie egy másik helyiségbe, ahol félig fekvő helyzetben megtörténhet a vérvétel.

A vért steril, egyszer használatos műanyag zsákba gyűjtik vérvételi rázómérleg segítségével.

Alkalmanként 4,5 decit vesznek le, mellette pedig még három kémcsőnyi vért gyűjtenek utóbbira az utólagos ellenőrzővizsgálatokhoz van szükség. A vérvétel után nagyjából 5 percig tanácsos a nővérrel maradni, így meg lehet előzni, hogy valaki szédülve távozzon. Öt-tízpercnyi pihenés után első véradás mindenki elmehet: ezt követően csak a folyadékpótlásra kell ügyelni. Célszerű egy liter vizet még a vérvétel helyszínén elfogyasztani. Maga a vérvétel önkéntes és térítésmentes Magyarországon, bár a véradót jelképes, forint értékű étkezési utalvány illeti meg.

Mennyi időt vesz igénybe a véradás? Maga a vérvétel legfeljebb 10 percig tart, a teljes procedúra a kérdőívezés, kikérdezés és az orvosi vizsgálat pedig biztosan belefér maximum másfél órába. Hogyan kell készülni a véradásra?

Hogyan zajlik egy véradás?

Véradáshoz szükség van lakcímkártyára, személyi igazolványra vagy más fényképes igazolványra, illetve a TAJ-számra, így ezeket az iratokat nem szabad otthon felejteni. Az első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ-kártya szükséges, később elég a TAJ-számot tartalmazó irat, lelet, illetve a szám bemondása is.

 • Speciális véradások[ szerkesztés ] Plazmaferézis: A plazmaferézis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely tisztított plazmakészítmények előállításához szolgál alapanyagul.
 • Hogyan zajlik egy véradás? | Országos Vérellátó Szolgálat
 • Cukorbetegség és izzadás
 • Diabetes 2 típusú kezelés szövődményei
 • Cukorbetegség 2-edik típusú kezelési módszerek
 • Véradás – Wikipédia
 • Diabetes bmj article
 • Véradási szabályok és tippek

Tudni kell, hogy a jelentkező milyen gyógyszereket szed, mert a kérdőíven fel kell tüntetni. Vannak gyógyszerek, amelyek szedését követően bizonyos ideig nem szabad vért adni, így a közelmúltban szedett készítményeket is ismerni kell. Aki első véradás antibiotikumot szedett, csak a kezelés befejezése után 1 hónappal adhat vért.

Mit kell tudnod a véradásról? Ki lehet véradó? A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradás esetén a felső korhatár 60 év.

Mivel a véradás nem klasszikus vérvételnem kell rá éhgyomorral menni, lehet előtte enni, sőt teljesen éhgyomorral nem is szerencsés érkezni.

Fontos, hogy véradás előtt a donor elegendő folyadékot igyon. Első véradás segíti, hogy a vénát könnyen meg lehessen szúrni, illetve az átmeneti folyadékvesztés is a lehető legkevésbé terhelje meg a szervezetet. Aki a véradás előtt elfelejtett inni, annak célszerű a véradás előtt kikészített folyadékból fél litert elfogyasztani. Mire kell figyelni véradás után? Véradás után folytatható a mindennapos rutin, de azért van pár tevékenység, amelyet ilyenkor nem szerencsés folytatni.

Nem szabad például magasban dolgozni, és nem tanácsos sportolni sem. Milyen veszélyei lehetnek a véradásnak? A véradásnak nincsenek veszélyei az egészséges donorokra nézve.

A teljes véradással járó plazmavesztés gyakorlatilag ki sem mutatható, folyadékpótlással azonnal visszakerül a szervezetbe. A levett mennyiség miatt nem változik érdemben sem a fehérjeszint, sem az immunglobulinszint. A vörös vérsejtek szintje valóban csökken egy picit, de ez is hamar pótlódik.

Hogyan zajlik egy véradás?

Ha valaki teljes értékűen táplálkozik, akkor ehhez az étkezésre sem kell figyelnie, külön vasat nem kell szednie. A szervezet az elvesztett vasat a vasraktárakból pótolja, két-három héten belül biztosan visszaáll a véradás előtti állapot.

Kizárt az is, hogy a donor bármivel megfertőződjön, hiszen a vérvétel minden esetben egyszer használatos tűkkel történik. A beavatkozás nem gumi gyulladás cukorbetegség kezelésével mellékhatása egyedül a véna sérülése vagy bevérzése lehet, ami alatt kisebb vagy nagyobb vérömleny keletkezését kell érteni. Emiatt hívják fel arra a véradók figyelmét, hogy a vérvétel befejeztével a szúrás helyére pár percig nyomják rá a kapott gombtömlőt.

első véradás

Fájdalommal jár a véradás? A véradás nem jár fájdalommal: egyedül a tűszúrás okoz minimális kellemetlenséget.

Véradási szabályok és tippek

Milyen szakorvos végzi? Az adminisztrátor, akinél az önkéntes jelentkezik, nem feltétlenül egészségügyi végzettségű, az előzetes vércsoport-meghatározást és a hemoglobinszint meghatározását viszont már ilyen szakember végzi. Az egészségügyi kivizsgálást döntően szakorvosok végzik, de orvosi felügyelet mellett lehetőség van rá, hogy első véradás vagy diplomás ápoló is ellássa ezt a feladatot. Ki adhat vért?

Véradó az lehet, aki elmúlt 18 éves, testtömege minimum 50 kilogramm, emellett pedig egészségesnek érzi magát. Aki első véradó, 60 éves koráig jelentkezhetaki viszont rendszeres donor, 65 éves korig adhat vért.

A kivizsgáló orvos ezeket a szabályokat a jelentkező állapotától függően felülbírálhatja, tehát engedheti vért adni az ennél idősebb donorokat is. Olyan szűrővizsgálat nincs, amely az egész vérvételi folyamatot megelőzné, első véradás a véradás előtt ki kell tölteni egy kérdőívet. A kérdések az általános egészségi állapotra, esetleges kockázati tényezőkre, szedett gyógyszerekre vonatkoznak.

Emellett a donor nyilatkozik vére betegellátás céljára történő felhasználhatóságáról is. A fizikális vizsgálat nagyon egyszerű, meghallgatják a beteg szívét és tüdejét, vérnyomást mérnek, megtekintik a látható nyálkahártyákat, megnézik, hogy nincsenek-e bőrtünetei.

Megtapintják a nyaki nyirokcsomókat is. Az orvosok a kérdőív, illetve a jelentkező fizikális vizsgálata alapján döntik el, hogy alkalmas-e donornak. Ugyan vannak kizárást jelentő gyógyszerek, de a véradásnak általában nem akadályaha valaki például fájdalomcsillapítót szedett, fogamzásgátlót alkalmaz, allergia ellenes szem- és orrcseppeket használ, étvágycsökkentőket, étvágyjavítókat, hashajtókat, emésztést segítő és epebetegségre ható gyógyszereket szed. Sokan gondolják, cukor cukorbetegség 2 típusú étrend és kezelés a vegetáriánusok nem lehetnek véradók, mert táplálkozási sajátosságaik miatt kevés vas van a vérükben, így jobban megviseli őket a vérvesztés.

első véradás

Ez viszont nem igaz, mert kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend mellett az ő szervezetük is pótolja a vasat a raktárakból. Férfiak egy éven belül nem a naptárévet nézve, hanem az aktuális eseménytől visszafele számolva ötször adhatnak vért, első véradás négyszer.

A két esemény között viszont mindig el kell telnie legalább 56 napnak. Ki nem adhat vért? Vért alapvetően az nem adhat, akinél a kérdőív és a fizikális vizsgálat alapján valamilyen kizáró ok áll fent.

A cukorbetegség csak akkor kizáró ok, ha inzulinfüggő cukorbetegségről van szóa hagyományos szerekkel kezelhető, uralható diabétesz nem az. A magas vérnyomás önmagában kizáró ok, de egy karban tartott magasvérnyomás-betegség már nem - akkor sem, ha több gyógyszert is szed hozzá valaki. Mindig egyedileg kell mérlegelni a szedett készítmények szerint.

Nem adhat vért, akinél túl alacsony hemoglobinszintet mérnek. Ebben más az egészségügyi határérték és más a véradásnál figyelembe vett határérték. Tehát nem feltétlen jelent vérszegénységet, hogy első véradás a hemoglobinszintje miatt nem lehet véradó. Az alacsony hemoglobinszint miatt a váradásból éves szinten nagyjából 30 ezer esetben zárnak ki donort, ami első véradás ezer jelentkezőhöz képest sok.

első véradás

Már lehetnek véradók a hemokromatózisos betegek, akik korábban nem lehettek donorok, viszont a véradókra vonatkozó általános szabályok rájuk is érvényesek. A gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, viszont mindig megnézik, hogy milyen készítményekről van szó.

Az a gyógyszerlista nagyon rövid, amely a véradásból kizáró okot jelentő készítményeket sorolja föl. Ilyenek a magzatkárosodást okozó, teratogén gyógyszerek vagy első véradás a véralvadásgátlók vérhígítók.

A véradásnál kapott tájékoztató hátoldalán fel vannak sorolva mindazon készítmények, amelyekre figyelni kell.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeknél nem is a gyógyszer számít, hanem hogy a jelentkező milyen betegségre szedi. Itt mindig az orvos dönt arról, hogy a donorjelölt lehet-e véradó.

Olyan gyógyszerek is vannak, amelyek mellett adható vér, de abból bizonyos vérkészítmények nem állíthatóak elő a kérdőíven ezekre is rákérdeznek, a készítményeket név szerint említik.

Klasszikusan ilyen az aszpirin, amelynek szedését követően két hétig nem állítható össze konkrét vérkészítmény.