Mogyoró cukorbetegség
Tartalom
A cukorbetegeknek ajánlott minél több olajos magvat fogyasztani Mogyoró a cukorbetegség kezelésében, Sör és cukorbetegség A cukorbetegeknek ajánlott minél több olajos magvat fogyasztani [origo] Azok a cukorbetegek, akik szénhidrát helyett naponta elfogyasztanak körülbelül 6 dekagramm olajos magvat, számíthatnak rá, hogy csökken a koleszterinszintjük, és stabilizálódik a vércukorszintjük is - derült ki egy új kanadai kutatásból.
A vizsgálat során önkéntes, cukorbeteg résztvevőt véletlenszerűen három csoportra osztottak, majd étrendjüket más-más ételekkel egészítették ki. Archívum Mire ügyeljenek a cukorbetegek?
Ez a 10 legjobb szénhidrát a cukorbetegeknek
A cukorbetegség nem kellemes, de élhet vele az ember. Persze fokozottan ügyelnie kell bizonyos dolgokra.
Mi van a hűtőben - Mit egyen a cukorbeteg?
Voltak, akik a magkeveréket kapták, mások egy egészségesnek mondható muffint fogyaszthattak el, a harmadik társaság pedig az előző két "menüt" ette vegyesen, fele-fele arányban. A magkeverék sótlan és többnyire pörköletlen mandulából, pisztáciából, dióból, pekándióból, amerikai mogyoróból, földimogyoróból, kesudióból és makadámdióból állt.
A muffinok tésztáját egészséges összetevők alkották: teljes kiőrlésű lisztből készült, cukor helyett pedig almakoncentrátummal édesítették. Proteintartalma a hozzáadott tojásfehérje és zsírszegény tejpor miatt szinte megegyezett a csonthéjasokéval, míg a magkeverék egyszeresen telítetlen zsírsavaiból származó kalóriatartalma nagyjából a sütemények szénhidrátjainak kalóriatartalmával volt egyensúlyban.
Ezt követően a résztvevőket 90 napos, diabéteszeseknek ajánlott mogyoró cukorbetegség fogták, amely mellett folyamatosan szedniük kellett a gyógyszerüket is.
Mire ügyeljenek a cukorbetegek?
Olajos magvakkal jobban kordában tartható a kór Az étrendkiegészítőként magokat fogyasztóknál jobb eredményeket mutattak ki mind a vércukor, mind vakcina cukorbeteg LDL-koleszterin az mogyoró a cukorbetegség kezelésében. A kutatók a vizsgálat során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a vérben a hemoglobin glükózzal kapcsolt formájának mennyisége.
Az úgynevezett glikohemoglobin szintjének csökkenése a magkeveréket fogyasztó csoportban jelentősen nagyobb volt, mint a másik két csoportban. Az LDL-koleszterin szintjének csökkenése ugyancsak látványosan nagyobb volt azoknál, akik magvakat ettek sütemény helyett.
Jelentőségük az lehet, hogy a 2-es típusú cukorbetegek diétájában a növényiolaj- és proteinbevitel növelésével súlygyarapodás nélkül esetleg súlycsökkenést elérve lehet hatékonyabban kontrollálni a betegséget" - olvasható a Torontói Egyetemnek a vizsgálatról szóló sajtóközleményében. Szabó Lucia Módosítva: Mogyoró cukorbetegség, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek?
Szabó Lucia, dietetikus volt segítségünkre. Nem tiltani szeretnénk! A kutatás eredményei a Diabetes Care című szaklap augusztusi számában jelennek meg.
Kapcsolódó cikk.