Rosszabb, mint a cigi? Ez a túlsúly és számtalan népbetegség vezető oka

Mozgásszegény életmód

mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód szívbetegséghez vezethet Origo Az ülő, mozgásszegény életmód súlyos betegségkhez vezethet A Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint a napi több mint hat órát ülve töltő és testmozgást nem végző emberek hajlamosabbak arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint azok, akik egy órát edzenek naponta.

A Journal of the American College of Cardiology című folyóirat keddi számában megjelent tanulmány csaknem ezer 45 évesnél idősebb ember egészségi állapotát figyelte meg kilenc éven át.

mozgásszegény életmód

Mozgásszegény életmód pexels. A sok ülést pedig olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a rák, az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió.

Az ülő, mozgásszegény életmód súlyos betegségkhez vezethet

A kutatás szerint a napi négy órát vagy annál kevesebbet ülők esetében a gyakori felállás csökkentette a kardiovaszkuláris kockázatot, az ennél többet ülőknél azonban nem sok hatása volt. Azoknál a hat óránál többet ülőknél azonban, akik napi percet töltöttek nem mozgásszegény életmód megerőltető testmozgással, mint a séta vagy a lépcsőzés, jelentősen csökkent az egészségi kockázat.

mozgásszegény életmód

A napi több mint nyolc órát ülőknél, akik nem végeztek testmozgást, százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata mint azoknál, akik legalább egy órányi testmozgást végeztek, és kevesebb mint négy órát ültek. Bármely intenzív edzésforma jó, ami jól esik "Bármilyen testmozgás jót tesz az egészségnek, de az olyan mozgás a leghatékonyabb - a ráfordított idő tekintetében is - amelyben az ember kifullad" - tanácsolta Stamatakis.

mozgásszegény életmód

Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.