Cukorhelyettesítők cukorbetegeknek, Cukorhelyettesítők
Tartalom
Cukorhelyettesítők és édesítőszerek: tényleg egészségesebbek?
Cukorhelyettesítők: a xilittől a szorbitig A cukoralkoholokról Létrehozva: Elsőre nem könnyű közöttük eligazodni: melyik hizlal, melyik nem? Mennyire édesek, okozhatnak egészségkárosodást nagyobb mennyiségben? Az ún.
Cukorhelyettesítők és édesítőszerek: tényleg egészségesebbek? Sándor Alexandra Valéria
Ezek a vegyületek a cukrok szénhidrátok redukciójával képződő többértékű azaz több alkoholos hidroxilcsoportot tartalmazó alkoholok. A redukció során a cukrok oxocsoportja alkoholos hidroxilcsoporttá alakul, aminek következtében a cukoralkoholok több szempontból jelentősen különböznek a cukorhelyettesítők cukorbetegeknek.
Bár ugyanúgy színtelen, kristályos anyagok, és számos képviselőjük íze édes, élettani szempontból néhány fontos szempontból előnyösebbek a cukroknál - olvashatjuk a Ködpiszkáló blogon.
Share on Facebook Share on Twitter Mesterséges és természetes édesítőszerek kevés hatással a vércukorra A cukorhelyettesítők történelmileg rossz repkedést kaptak, de több mint 45 cukorhelyettesítők cukorbetegeknek kutatás után nem volt hiteles bizonyíték arra nézve, hogy bárki kárt okozhat egy személynek, ha megfelelően használják. Bár igaz, hogy a legtöbbüknek kevés tápértékük van, kielégíthetik az édes fogat, és biztonságosan fogyaszthatók a cukorbetegek. Ezek közül a neotám és az advantame általános élelmiszer-adalékanyagként való felhasználásra engedélyezett, és nagyrészt nem érhetők el asztali édesítőszerekként. Ezenkívül számos olyan úgynevezett tápértékű édesítőszer, mint az izomalt, maltit, mannit, szorbit és xilitol, amelyek sok cukros mentes cukorban és cukorkában találhatók. Ezeket technikailag cukoralkoholoknak nevezik, és a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben felvehetik a vércukorszintet, de általában nem a káros hatásúak.
A cukoralkoholok jellemzői: kevésbé emelik a vércukorszintet a vér glükózkoncentrációjátmint a cukrok mivel inzulin nem szükséges a lebontásukhoz, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják őket egyes vegyületek bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásúak ez részben azzal magyarázható, hogy a cukrokkal ellentétben a cukoralkoholokból a szájban élő baktériumok nem képesek savat előállítani.
Hátrányuk viszont, hogy emésztési zavarokat, puffadást okozhatnak, de alkalmazásuk elterjedésének főleg áruk szab határt. A cukoralkoholokból az EU-ban hét anyagnak engedélyezett az élelmiszer-ipari felhasználása.
Természetes alapú cukorhelyettesítők
Nézzük őket végig: A szorbit E elsősorban gyümölcsökben található meg nagy mennyiségben, mint a glükózanyagcsere terméke. Neve a berkenyefa latin elnevezéséből Sorbus származik.
Elterjedten alkalmazzák nemcsak élelmiszeriparban, hanem a gyógyszeriparban is. Veszélytelen, de nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat. Egyéves kor alatt nem javasolt, mert a lebontásához szükséges enzim ebben az életkorban nem termelődik.
A mannit E hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szorbit, kevesebb az energiatartalma mint a kristálycukoré.
Édesítő, tömegnövelő. Nagy mennyiségben ez is emésztési panaszokat okozhat. Milyen cukorhelyettesítőt válasszunk?
- Cukorhelyettesítők: a xilittől a szorbitig - HáziPatika
- A cukorbetegek számára azonban nagyon óvatosnak kell lenniük a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztásával.
Fotó: Europress Az izomaltit E két anyag arányú keveréke, a glükóznak szorbittal, illetve mannittal alkotott vegyülete. Szacharózból kristálycukorból állítják elő. Felszívódása rossz, tulajdonságai energiatartalom, édesség hasonló az előző két vegyületéhez. A maltit E édesebb mint az eddig felsoroltak kb.
Szerkezetileg hasonló az izomaltithoz. A laktit E összetett vegyület, mint a neve is mutatja, a laktózhoz azaz a tejcukorhoz hasonló szerkezetű.
Energiatartalma szintén kisebb, mint a cukoré. A xilitről E az egyik legelterjedtebben használt cukorhelyettesítő.
Milyen az íze?
Kevesebb energiát szolgáltat, mint a szőlőcukor, nagy mennyiségben több 10 g ez is okoz emésztőszervi tüneteket. Ahogyan a többi cukoralkohol, ez sem káros a fogakra nézve, nem okoz fogszuvasodást.
Kevesebb kalória - mitől más édesítő?
Így ritkábban, nagyon nagy mennyiség elfogyasztása után okozhat kellemetlen gyomorpanaszokat. Édessége hasonló a többi anyagéhoz, kb.
Alkalmazása cukorhelyettesítők cukorbetegeknek allergiás reakcióról beszámoltak.